Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MI IS AZ AMINOSAV AZ ENZIM, MI AZ ÉLETTANI HATÁSUK? MIT JELENT A HIÁNYUK?

 

MI  AZ AMINOSAV AZ ENZIM, MI AZ ÉLETTANI HATÁSUK? 

MIT JELENT AZ AMINÓSAV AZ ENZIM HIÁNYA?

 

Az első aminosavat 1806-ban Louis-Nicolas Vauquelin és Pierre Jean Robiquet fedezték fel.

 

Az aminosav a fehérjék építő köve, melye a szervezet hiányosan képes előállítani. Az emberi test szövetei felépítéséhez 20 különböző aminosavra van szüksége, ebből a szervezet (nem esszenciális) 11-et tud előállítani, a többi 9-et, az esszenciális aminosavat táplálékkal kell bevinnni. Ehhez tudnunk kell, amikor esszenciális aminosavat tartalmazó élelmiszert fogyasztunk, azzal még nem történik semmi, a szervezet feladata, hogy az esszenciális aminosavból előállítsa a fehérjét. Egy egészséges felnőttnek napi 45-50 gramm fehérje bevitelére van szükség.  Na, itt dől el, milyen életminőséget biztosítunk sajátmagunknak, főleg idős korra.

 

Az aminosavakra (épp úgy az állati, mint a növényi) szüksége van a testünk minden sejtjének, szervének működéséhez, így az embernek kell gondoskodnia, hogy ne keletkezzen hiány egyetlenegyből sem. Ha ez megtörténik, a szervezet rögtön jelzi: fáradság, emésztési problémák, immunrendszer leromlása és korai öregedés, és lehetne sorolni. Továbbá szerepük van az enzimek, hormonok termelésében is. Ha valamely oknál fogva nem fogyasztunk fehérjéket tartalmazó ételeket, bátran lehet pótolni ételkiegészítők-kel. Nem kell tartani a mellékhatásoktól.

 

Azonban, bármennyire fontos a változatos étrend, a kellő mennyiségű fehérje, vitaminbevitel a szervezetbe, ha az emésztőrendszeredből hiányzik az enzim, amely a tápanyagok lebontását és hasznosítását végzik. Az emésztőnedvet a hasnyálmirigy termeli, de tudnunk kell hozzá, csak meghatározott enzim mennyiséggel jövünk a világra, és ki kell tartania életünk végéig. Viszont rajtunk, embereken múlik a fogyasztás mértéke, ennek függvénye az esetleges korai öregedés és korai halál. Dr. Edward Howell, tápálkozás-kutató a vitaminok és ásványi anyagok felfedezése óta, hosszú kísérlet eredményeként, kimutatta, hogy egészségünk elsődleges romlásának oka az enzimhiány.

 

Az enzimek szolgáltatják számunkra az életenergiát, az anyagcsere enzimek működtetik a testünket, az emésztő enzimek dolgozzák fel a bevitt táplálékot.

 

Mit is ért Howell ez alatt? Enzimek nélkül semmilyen szervünk nem működnének, a hormonok, a vitaminok, ásványi anyagok nem hasznosulnának. Ezt úgy képzeljük el: az enzimek jelentik a munkaerőt, amely a testet építik, ahogy az építő munkások építik a házakat. Hiába áll rendelkezésre minden építőanyag, ha a ház felépítéséhez nincsenek munkások, az élő erő. Így van ez a testünkkel is; hiába van meg a kellő mennyiségű fehérje, vitaminok, ásványok, ha nincs enzim hozzá az életerő.

 

Mint már tudjuk, az enzim fogyóeszköz, tékozló egészségünk folytán akár 50-60 éves korunkra is elfogyaszthatjuk, és szervezetünk védtelen marad, elhasználódik, aztán összeomlik (Pedig se nem ivott, se nem dohányzott, mondják sokan.). Ennek oka a helytelen táplálkozás: a főt étel, a nyers táplálék hiánya. Mindenkinek tudnia kellene; a 48 celziusz fok feletti hőmérséklet elpusztítja az enzimeket. Bármit eszünk főve (ide tartozik a pasztőrözött, hőkezelt tej is), nem tartalmaz enzimet. Viszont a bő, főleg a zsíros táplálék, olyan sok enzimet fogyaszt el, hogy nem marad a többi szervrészünk karbantartására. Azonban a napirenden beiktatott nyers zöldségfélék: saláta, retek, paradicsom, paprika, gyümölcs, és amit nyersen lehet fogyasztani (idesorolhatjuk a nyers szalonnát is), elkerülhetünk sok betegséget, és a korai öregedést.

 

Igaz, Magyarországon leromlott az orvosi ellátás, de akkor is az orvosokat okoljuk, ha mi magunk vagyunk a betegségünk előidézői. Az is tény, rossz a felvilágosító munka. Már az általánosban el kellene kezdeni, és több éven keresztül ismételni, hogy rögződjön a tanulók fejében. Attól tartok, és az a benyomásom, ha valami folytán megvalósulásra kerülne az oktatása, nem a lényegre fektetnék a hangsúlyt, hanem a sok idegen kifejezésekkel tömnék a tanulók fejét.

 

Az oldal csak tájékoztató jellegű, probléma esetén az orvost nem pótolja

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.